Skip to content

Ολική αναγέννηση – Άρθρο της Δρ. Έφη Π. Μάρκου στο Madame Figaro

Μάθε τα πάντα για τα exosomes, τους «αγγελιοφόρους» της κυτταρικής βιοδιέγερσης, που προσφέρουν τη μέγιστη αναπλαστική δράση κατά της γήρανσης.

ΤΗΝ ΩΡΑ που η αναγεννητική ιατρική και η βιοτεχνολογία εξελίσσονται εντυπωσιακά, μια πρωτοποριακή θεραπεία χαρίζει πολυεπίπεδα οφέλη για κάθε πρόβλημα της γυναικείας επιδερμίδας. Από τη βελτίωση λεπτών γραμμών ή ρυτίδων και τη διόρθωση δυσχρωμιών έως την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και την ανάπλαση του δερματικού ιστού, τα εξωσώματα (exosomes) κάνουν θαύματα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΑ;

Τα εξωσώματα αποτελούν μέρος της κανονικής φυσιολογίας των κυττάρων, παράγονται κυρίως από τα βλαστοκύτταρα και λειτουργούν στον οργανισμό ως φυσικοί «αγγελιοφόροι» πρόγνωσης και θεραπείας για κάθε ασθένεια. Περιέχουν σημαντικά λιπίδια, πρωτεΐνες, αμινοξέα, πεπτίδια και πλήθος αυξητικών παραγόντων, τα οποία με τη χρήση της σύγχρονης βιοτεχνολογίας μπορούν να διεισδύσουν ακέραια στο δέρμα μέσω μιας σειράς ειδικών εφαρμογών. Στην ουσία, ενισχύοντας το δέρμα με εξωσώματα, τα κύτταρα ωθούνται να ενεργοποιηθούν δραστικά επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα αντιγήρανσης. Χάρη σ’ αυτή τη διαδικασία, η συγκέντρωση σε αυξητικούς παράγοντες είναι πολλαπλάσια της αυτόλογης θεραπείας PRP (έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια). Τα εξωσώματα παράγονται από φυτικά ή ζωικά βλαστοκύτταρα ή είναι προϊόν  βιοχημικής σύνθεσης (στην Αμερική υπάρχει η έγκριση για χρήση εξωσωμάτων ανθρώπινης προέλευσης, όχι όμως στην Ευρώπη).

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η διείσδυση των εξωσωμάτων σε περιοχές όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, το ντεκολτέ, τα χέρια κ.λπ. γίνεται συνήθως με τοπική χρήση αυτόματης ψηφιακής συσκευής microneedling (π.χ. Dermapen 4, Dermafrac), με ενέσιμη εφαρμογή ή επιφανειακά με τη μορφή ορού ή κρέμας. Οι θεραπείες είναι κατάλληλες για κάθε τύπο δέρματος και απολύτως ασφαλείς, αλλά σε κάθε περίπτωση συνιστάται αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και χρήσης μακιγιάζ για μία με δύο ημέρες.

Ωστόσο, η θεραπεία θεωρείται απαγορευτική σε ασθενείς με διάγνωση καρκίνου μέσα στην τελευταία πενταετία, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα εξωκυτταρικά κυστίδια συμμετέχουν σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης πολλών τύπων καρκίνου ως παράγοντες στην ογκογένεση, την αγγειογένεση, την αντοχή στα φάρμακα και τη μετάσταση.

Δείτε το άρθρο εδώ.

Related News

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *