Ατοπική Δερματίτιδα
Από βρεφικό έκζεμα σε ενήλικη αλλεργία.

Ατοπική δερματίτιδα: η αρχή μιας αλλεργίας

Η ατοπική δερματίτιδα παίζει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα εμφάνιση και εξέλιξη όλων των υπόλοιπων αλλεργικών νοσημάτων. Αυτό συμβαίνει λόγω της «ατοπικής πορείας». Με τον όρο «ατοπική πορεία» εννοούμε την σειρά εμφάνισης των αλλεργικών παθήσεων από τη βρεφική ηλικία μέχρι την εφηβεία και την ενήλικο ζωή: η αρχή γίνεται συνήθως με την ατοπική δερματίτιδα, που ακολουθείται συχνά από κάποια τροφική αλλεργία (σε γάλα, αβγό, σιτηρά, ψάρι, ξηρούς καρπούς κ.α.), ενώ στη συνέχεια εμφανίζεται αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Ο λόγος που η ατοπική δερματίτιδα είναι η πάθηση από την οποία «ξεκινάνε» όλες οι αλλεργίες είναι απλός: η ύπαρξη ελαττωματικού φραγμού (δηλαδή ορίου ή συνόρου) ανάμεσα στον έξω κόσμο και το εσωτερικό του σώματος. Φυσιολογικά, το δέρμα μας είναι φτιαγμένο ως ένας αδιαπέραστος φραγμός ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον. Οτιδήποτε περάσει από μια πληγή στο δέρμα από «έξω» προς τα «μέσα» αναγνωρίζεται από την άμυνά μας σαν εχθρός, ειδικά αν υπάρχει και γενετική προδιάθεση προς αλλεργία.

Στην ατοπική δερματίτιδα, όπου εξ ορισμού η κατασκευή του δέρματος είναι ελαττωματική, ακόμα και αθώες ουσίες όπως οι τροφές και οι γύρεις, διέρχονται δια του δέρματος και προκαλούν την εμφάνιση αλλεργίας, που μπορεί να έχει τη μορφή τροφικής αλλεργίας, αλλεργικής ρινίτιδας ή αλλεργικού άσθματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα παιδιά που θα εμφανίσουν ατοπική δερματίτιδα στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους, σχεδόν 1 στα 3 θα παρουσιάσει άσθμα αργότερα στη ζωή του.

Αποτρίχωση

Θεραπείες

  • Lorem ipsum dolor
  • Consectetur adipiscing
  • Phasellus faucibus
  • Curabitur luctus nisl
  • Quisque mauris
Σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζεται η ατοπική δερματίτιδα;
Η ατοπική δερματίτιδα (αλλιώς ατοπικό ή βρεφικό έκζεμα) είναι μια χρόνια, κνησμώδης, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία και έχει πορεία με εξάρσεις και υφέσεις. Το ποσοστό εμφάνισής της στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 2-5%, εμφανίζεται συχνότερα στις βόρειες χώρες (ποσοστό μέχρι και 20% των παιδιών στην Βόρεια Ευρώπη πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα) και κατά την πρώτη παιδική ηλικία (στο 85% των περιπτώσεων η πρώτη εμφάνιση γίνεται πριν από την ηλικία των 5 ετών). Μόνο σε μικρό ποσοστό (περίπου 15%) η έναρξη της νόσου εκδηλώνεται μετά την εφηβεία.
Δερματολογική Κλινική Αθηνών

Το Ιατρείο μας είναι εξειδικευμένο στην Αισθητική Δερματολογία και Δερματοχειρουργική με άρτιο εξοπλισμό και χειρουργείο ημέρας, ώστε όλες οι μικροεπεμβάσεις και εφαρμογές να γίνονται με ποιότητα και ασφάλεια.

Tips για την ανδρική ακμή
  • Η αποτρίχωση βοηθά πολλούς άνδρες να απαλλαγούν οριστικά από την ακμή σε περιοχές όπως ο λαιμός, ο κορμός, ο κόκκυγας και οι γλουτοί.
  • Τα συμπληρώματα διατροφής επηρεάζουν τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, κυρίως τα πρωτεϊνούχα.
Kλείστε το ραντεβού σας
210 380.5258

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing