Skip to content

Η Δρ. Έφη Μάρκου μιλά στο Madame Figaro και μας ενημερώνει για την οριστική λύση ενάντια στο πρόβλημα των πανάδων.

Οριστική λύση για τις πανάδες

Οι τρεις κορυφαίες θεραπείες για τη δραστική και ασφαλή αντιμετώπιση του μελάσματος.

Το καλοκαίρι έφτασε και όλοι είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι γι’ αυτό, εκτός ίσως από το δέρμα μας. Την καλοκαιρινή περίοδο η επιδερμίδα εκτίθεται σε μεγάλες δόσεις υπεριώδους ακτινοβολίας και η φυσιολογική αντίδρασή της είναι η παραγωγή μελανίνης, ορατής ως μαύρισμα. Όταν το μαύρισμα δεν είναι ομοιόμορφο, οι δερματολόγοι ονομάζουν το φαινόμενο αυτό μέλασμα (οι γνωστές μας πανάδες).
Την εμφάνιση του μελάσματος ευνοούν η έκθεση στην υπεριώδη και την μπλε ακτινοβολία, οι γυναικείες ορμόνες (έξαρση στην εγκυμοσύνη αλλά και με τη λήψη αντισυλληπτικών) και η κληρονομικότητα. Ο όρος μέλασμα έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική λέξη “μέλας”, που σημαίνει “μαύρος”, και περιγράφει ένα αισθητικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη βοήθεια του δερματολόγου.

Οι θεραπείες

Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές μέθοδοι για το μέλασμα, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά ανάλογα με την περίπτωση. Πρώτον, έχουμε τα νέας γενιάς λευκαντικά χημικά  peelings με τεχνολογία λιποσωμάτων, που διεισδύουν στο δέρμα μεταφέροντας ουσίες, όπως τριχλωροξικό οξύ, ρετινόλη, τρανεξαμικό οξύ, κοζικό οξύ, αζελαϊκό οξύ, και συνοδεύονται από στοχευμένη εν τω βάθει δράση για πανάδες και ρυτίδες.
Η μέθοδος είναι ασφαλής, δεν προκαλεί ερυθρότητα, ενώ μετά τη θεραπεία παρουσιάζεται μια ήπια απολέπιση για λίγες ημέρες. Το αποτέλεσμα φαίνεται από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Συχνά πριν από την εφαρμογή του peeling προηγείται ένα στάδιο μηχανικής απολέπισης με δερμοαπόξεση με διαμάντι για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την καλύτερη απορρόφηση των δραστικών συστατικών. Μια δεύτερη κατηγορία αποτελούν οι μεσοθεραπείες λεύκανσης με νέες φόρμουλες που επιτρέπουν τη διάσπαση της χρωστικής ακόμη και στο χόριο (μεσόδερμα). Χάρη στα δραστικά τους συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ολιγοπεπτίδια με λευκαντική δράση, λειτουργούν στοχεύοντας στην εναπόθεση χρωστικής και ταυτόχρονα ρυθμίζουν την παραγωγή μελανίνης.

Η συντήρηση γίνεται στο σπίτι με ειδικές λευκαντικές κρέμες και ποιοτικά δερμοκαλλυντικά με εξειδικευμένη φόρμουλα δραστικών συστατικών. Η θεραπεία προσφέρει ορατή βελτίωση από την πρώτη εφαρμογή, χωρίς ερεθισμούς.

Όταν το πρόβλημα επιτάσσει πιο δυναμικές λύσεις, δηλαδή όταν οι δυσχρωμίες συνδυάζονται με φωτογήρανση και άτονη επιδερμίδα, υπάρχουν οι τεχνολογίες Fractional RF, όπως το e-Two System, Syneron-Candela. Με τριπλή στοχευμένη δράση, η θεραπεία μειώνει τις δυσχρωμίες, βελτιώνει την υφή των λεπτών ρυτίδων σε όλο το πρόσωπο και τα βλέφαρα, αλλά και ενεργοποιεί με απόλυτα φυσικό τρόπο την παραγωγή κολλαγόνου στην επιδερμίδα. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, το ερύθημα παροδικό και η έκθεση στον ήλιο με χρήση αντηλιακού δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση δυσχρωμιών, ο ειδικός είναι ο δερματολόγος μας που θα ακολουθήσει μια εξατομικευμένη προσέγγιση στη διάγνωση με δερματοσκόπηση και δερμοανάλυση.

Ευχαριστούμε τη δρα Έφη Π. Μάρκου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, τ. επιμελήτρια του Karolinska & Karlstad Hospital Σουηδίας (dermatologia.com.gr).

Μπορείτε να δείτε όλο το άρθρο, πατώντας εδώ.

Related News

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *