Skip to content
Μυκητίαση
Μια πάθηση που δεν πρέπει να παραβλέψεις

Μυκητίαση

Κατηγορίες μυκητιάσεων

Υπάρχουν τρεις ομάδες μυκήτων που προσβάλλουν τον άνθρωπο: οι ανθρωπόφιλοι, οι ζωόφιλοι και οι γεώφιλοι. Η κοινή μυκητίαση στο σώμα εμφανίζεται ως μία πλάκα με περιφερειακή απολέπιση, συνήθως ρόδινη, ενώ υπάρχει κνησμός (φαγούρα).

Που οφείλεται η μυκητίαση;

Στα νύχια, η μυκητιασική βλάβη φαίνεται σαν κιτρινωπή έως μελανή κηλίδα, συνήθως στις άκρες των νυχιών. Η ονυχομυκητίαση προσβάλλει συνήθως τις γυναίκες. Οφείλεται σε υπερβολικό λιμάρισμα των νυχιών και κόψιμο του δέρματος γύρω από αυτά σε συνδυασμό με τα ανοιχτά παπούτσια.

Συχνότερα σε αθλητές και όχι μόνο, η αυξημένη υγρασία και θερμοκρασία το καλοκαίρι προδιαθέτουν για μυκητιάσεις στα πέλματα και τα μεσοδακτύλια διαστήματα, σε πόδια που ιδρώνουν και δεν αερίζονται επαρκώς. Έτσι προκύπτει και η ονομασία της πάθησης ως το πόδι του αθλητή.

Έχει βρεθεί ότι το 17% των ανθρώπων που συχνάζουν σε πισίνες πάσχουν από το επονομαζόμενο πόδι του αθλητή.

Πώς και πού εμφανίζεται η μυκητίαση;

Στη μυκητίαση ποδιού μπορεί να προσβληθούν τα μεσοδακτύλια διαστήματα, ειδικά όταν το διάστημα μεταξύ των δακτύλων είναι πολύ στενό, αλλά και  το πέλμα τμηματικά ή καθ’ ολοκληρία. Το δέρμα εμφανίζεται λευκωπό, μπορεί να έχει ρωγμές και γραμμώσεις, ενώ παρατηρείται απολέπιση. Τις περισσότερες φορές συνυπάρχει κνησμός ή δυσοσμία.

Σε προχωρημένες μυκητιάσεις μπορεί να παρατηρηθεί έντονη υπερκεράτωση καθώς και φυσαλιδοποίηση. Δεν είναι σπάνια η δευτερογενής επιμόλυνση από κοινά μικρόβια.

Η καλοκαιρινή εκδοχή της μυκητίασης

Ένα άλλο πρόβλημα του δέρματος με αυξημένη συχνότητα το καλοκαίρι είναι η Ποικιλόχρους Πιτυρίαση. Οφείλεται σε έναν μύκητα, τον Malassesia Fur-Fur, που σαπροφυτεί στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής όλων μας. O ζυμομύκητας αυτός δε μεταδίδεται από την άμμο, τα αντικείμενα ή τις πισίνες, παρά πολλαπλασιάζεται σε λιπαρά δέρματα λόγω εφίδρωσης και υψηλής θερμοκρασίας. Οι υποτροπές είναι συχνές με κηλίδες σε μια ποικιλία αποχρώσεων ανάλογα με το φωτότυπο, έχουν ελαφρύ λέπι και εντοπίζονται στη ράχη, το άνω μέρος του θώρακα και των βραχιόνων.

Αποτρίχωση

  • Lorem ipsum dolor
  • Consectetur adipiscing
  • Phasellus faucibus
  • Curabitur luctus nisl
  • Quisque mauris

Θεραπείες

  • Lorem ipsum dolor
  • Consectetur adipiscing
  • Phasellus faucibus
  • Curabitur luctus nisl
  • Quisque mauris
Θεραπεία και πρόληψη μυκητιάσεων
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επανεμφάνιση των μυκητιάσεων λόγω ανολοκλήρωτης θεραπείας και απουσίας προληπτικών μέτρων υγιεινής. Η ταυτοποίηση του υπεύθυνου μύκητα γίνεται με καλλιέργεια από λέπια δέρματος της περιοχής και είναι απαραίτητη σε κάποιες περιπτώσεις που πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί από άλλες παθήσεις των πελμάτων (π.χ. έκζεμα, ψωρίαση κ.ά.).
Η θεραπεία στις αρχόμενες καταστάσεις γίνεται με τοπικά αντιμυκητιασικά σκευάσματα, ποδόλουτρα με αντισηπτικές ουσίες και συμβουλές για αντιμετώπιση των υποτροπών. Σε εκτεταμένες και ανθεκτικές μυκητιάσεις θα πρέπει να χορηγηθούν αντιμυκητιασικά χάπια σε συνδυασμό πάντοτε με τα τοπικά μέτρα.
Lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Καθημερινά tips για την μυκητίαση

Στέγνωμα των πελμάτων μετά το μπάνιο, συχνή αλλαγή των καλτσών, ειδικά μετά την άθληση και χρήση ειδικών προστατευτικών πουδρών είναι μερικά βοηθητικά μέτρα καθημερινής χρήσης. Τα παπούτσια καλό είναι να μην είναι από συνθετικά υλικά και να αερίζονται επαρκώς.
Επισκέψου τον Δερματολόγο-Αφροδιολόγο σου σε κάθε περίπτωση, πριν προχωρήσεις σε εφαρμογή θεραπείας στο σπίτι.

Kλείστε το ραντεβού σας
210 380.5258

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing